Reisboeken Top 10

Wat is belangrijk aan een goed reisboek? Wat maakt dat je de tijd vergeet en je helemaal op gaat in het verhaal? Recenties zijn natuurlijk altijd persoonlijk en de lijst is waarschijnlijk ook niet helemaal compleet. Deze heb ik in ieder geval allemaal gelezen, vaak met veel plezier, soms met wat meer moeite.

No. 1: Het Aarden Beest Het Aarden Beest

Een bijzonder motoravontuur dwars door Afrika

 • Auteur: Benno Graas
 • Prijs: 29,95
 • Bol.com
 • 423 pagina’s

Dit boek heb ik in één adem uitgelezen. In mijn ogen is dit waar het reizen om gaat, slow travel. Kan ook haast niet anders als je met een Enfield 350 mét aanhanger en passagier 43.000 kilometer door Afrika reist. Wat me het meest is bijgebleven is de onuitputtelijke positiviteit van Benno en Tecla. Het maakt niet uit wát er kapot ging, Benno fikst het weer. Alles wordt beschreven met een flinke dosis humor, maar het boek heeft ook een spirituele kant waardoor je erg geboeid blijft. Door de foto’s in het boek kun je je voorstellen hoe het was. Niet voor niets uitgeroepen tot beste reisverhaal van 2009!

No. 2: Man in het Zadel man in het zadel

60.000 kilometer Vrijheid

 • Auteur: Paul van Hooff
 • Prijs 22.00
 • Bol.com
 • 351 pagina’s

Paul is schrijver, een goede ook. Na allerlei problemen te hebben gehad in Nederland besluit Paul van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika te reizen op zijn oude Guzzi V7 uit 1975, alias “Guus”. Paul reist net als Benno ook erg minimalistisch, meestal in een tent of in goedkope hostels. Zijn reis is een vlucht uit de haastige stressvolle manier van leven. Gewoon gaan en kijken hoe ver je komt. Zijn verhaal neemt uiteindelijk wel een hele mooie wending waardoor je met een brok in je keel het boek dicht slaat!

No. 3: Louis Onderweg louis onderweg

Op de motor van van Alaska naar Ushuaia - Auteur: Louis Pryce - Prijs: 34,95 - Bol.com - 336 pagina’s

Ogenschijnlijk lijkt het verhaal van Louis op dat van Paul van Hooff. De richting van de reis is vergelijkbaar en ook Louis laat alles achter zich. Ze rijdt met een lichte offroad van Alaska naar Ushuaia in Zuid-Amerika en beschrijft haar reis erg intens. Louis heeft een aantal bijzondere ontmoetingen en beleeft met een aantal reisgenoten die ze onderweg ontmoet een aantal heftige gebeurtenissen, waaronder een ernstig ongeluk van een reisgenote.

Ondanks alle tegenslagen blijft ze positief en geniet ze oprecht van haar reis. Erg mooi en indrukwekkend boek om te lezen, een aanrader!

No. 4: Van hier tot Tokio Van hier tot Tokio

Een motorreis met bloed, zweet en tranen - Auteur: Paul van Hooff - Prijs 20.00 (Hardcover) - Bol.com Hardcover Bol.com ebook - 320 pagina’s

Omdat ik het eerste boek erg goed vond zat ik zat al een tijdje te wachten op het tweede boek van Paul. Dit boek is een waardige opvolger van het eerste deel. Paul maakt het zichzelf niet makkelijk door in de winter te vertrekken. Op zijn trouwe ‘Guus’ ontbeert hij temperaturen onder de 20 graden zonder uitzonderlijke uitrusting. Zijn ietwat negatieve toon is begrijpelijk gezien zijn reiservaringen en hetgeen hij heeft meegemaakt sinds zijn vorige avontuur. Paul reist een groot deel door Rusland en beschrijft heel mooi hoe gastvrij men daar is. Hij wordt zelfs uitgeroepen tot nationale held omdat hij het leven redt van een 17 jarige jongen! Aan het einde eindig je toch weer met een enorme brok in je keel…

No. 5: Van Peel tot evenaar Peel tot Evenaar

Met een Vespa naar Dakar - Auteur: Michael Van Peel - Prijs 25,00 (hardcover) - Bol.com Hardcover - 285 pagina’s

Dit boek neemt je mee met de stand-up comedian Michael van Peel in een ongelooflijke reis op een Vespa. Hij beschrijft zijn avontuur met veel humor, maar heeft ook veel kennis van cultuur en geografie. In Europa reist hij nog samen maar vooral vanaf Afrika wordt het een enorm avontuur. Vooral het deel door de Sahara en alle grensovergangen zijn spannend om te lezen.

Het boek is een plezier om te lezen, met veel humor en achtergrondinformatie!

No. 6: Jupiter’s reizen Jupiters Reizen

Vier Jaar Om De Wereld Op Een Motor

Dit is een echte klassieker, het speelt zich ook inmiddels bijna 50 jaar geleden af. Toch blijft dit boek fascinerend. Het blijkt later de inspratiebron van de serie “long Way Round” te worden. Ted Simon rijdt de wereld rond op zijn oude Triumph Tiger en beleeft bizarre dingen. De verhalen zijn erg mooi, maar door zijn gedachtensprongen is het soms lastig te volgen. Ook Ted reist met weinig middelen, dat kan ook haast niet anders als je vier jaar onderweg bent, hij beschrijft de verschillen in de culturen die hij tegen komt erg mooi en is verwonderd over de armoede die hij tegen komt. Uiteindelijk keert hij terug naar zijn huis in Frankrijk.

No. 7: Leven op 2 Wielen leven op 2 Wielen

Tijd is mijn vriend - Auteur: Sjaak Lukassen - Prijs 47.25 - Bol.com tweedehands of via eigen site - 324 pagina’s (A4 formaat)

Dit boek is een mooi reisverslag van Sjaak Lukassen, die 250.000 kilometer aflegt in 5 jaar op zijn Yamaha R1. Het bewijs dat het type motor niet uit maakt. Zijn reisverhalen van Motor Magazine zijn gebundeld tot een monster reisverslag. Het boek bevat mooie illustraties waardoor je zijn verhaal helemaal mee beleeft. Ik had het boek mee op een regenachtige vakantie en kon het boek nog niet helemaal uitlezen misschien ook wel omdat het als een reisverslag is geschreven. Het boek kan een mooie voorbereiding dienen voor iemand die ook een wereldreis wil gaan maken.

No. 8: Lingerie & Motorleer Lingerie en Motorleer

Een reis door de Andes - Auteur: Daniëlle Boelens - Prijs: 20,50 - Bol.com - 300 pagina’s

Daniëlle schrijft vanuit haar gevoel, met een flinke dosis humor en zelfspot. Na een roerige tijd neemt ze een periode onbetaald verlof en boekt een reis naar Zuid-Amerika. Ondanks haar jarenlange rij-ervaring heeft ze toch moeite met het rijden op de slechte wegen in Bolivia. Haar doorzettingsvermogen maakt dat ze de extreme omstandigheden beter aan kan verderop in haar reis. Het boek is een leuke aanvulling op de collectie reisboeken omdat haar schrijfstijl totaal anders is dan de meeste motorreisboeken. Het is een leuk en romantisch reisverhaal vol met ontberingen. Leuk om te lezen!

No. 9: Altijd Viareggio Altijd Viareggio

Roman van Rick Niemann - Auteur: Rick Niemann - Prijs: 10.00 (Hardcover) - Bol.com Bol.com e-book - 256 pagina’s

De enige echte roman in deze lijst. Én naar mijn weten de eerste van Rick Niemann, onder meer bekend als nieuwspresentator van RTL. Je moet er van houden, maar het boek leest aardig weg. Ik was in ieder geval benieuwd naar de afloop. Het beschrijft een reis van een groep motorvrienden die ieder jaar op vakantie gaan en is daarom herkenbaar. Schokkend is het hoe één van de reisgenoten een ongeluk krijgt. Het is leuk dat één van de hoofdpersonen is gebaseerd op 3 op reis presentator Chris Zegers met een vette knipoog. Betaalbaar boek, leuk voor op vakantie.

No. 10: Route 8 Route 8

Route 8’ vervolgt Mariëlle haar reis door Peru, Brazilië en Patagonië

 • Auteur: Daniëlle Boelens
 • Prijs 20,50
 • Bol.com
 • 292 pagina’s

Hier beschrijft Daniëlle het vervolg van het boek “Lingerie en Motorleer”. Net als in haar vorige boek beschrijft ze erg vanuit haar gevoel, over liefde en over de dynamiek in de groep. Er onstaat een relatie met een reisgenoot en dat wordt in geuren en kleuren beschreven, als in een roman, gebaseerd op haar reis door Zuid-Amerika.

Ook de erotiek ontbreekt ditmaal niet, al is dat nu wel een stuk minder. Zelfs voor de niet motorrijders en de mensen die weinig hebben met “heel ver weg” een zeer fijn boek.